Femija im me ndricon jetenSi ta mësosh të porsalindurin të flejë

Gjëja e parë që duhet të dini është se i porsalinduri fle aq sa ka nevojë. Ai fle sipas “mënyrës së tij”. Gjithashtu, ai nuk arrin të bëjë dallimin mes ditës dhe natës. Mund ta zërë gjumi kudo , pa u ndikuar nga rrethanat e jashtme.

Read more:
 
I porsalinduri gjatë javëve të para

I sapolinduri nuk njeh asgjë nga bota që e rrethon, as sende dhe as njerëz. Ai nuk ka asnjë nocion të kohës, as të hapësirës: ai jeton vetëm në të tashmen: ai nuk e dallon veten nga pjesa tjetër e botës. 

Read more:
 
Bota e parë nga i sapolinduri

Ajër, dritë,zhurma dhe hapësirë e madhe në vend të ambjentit të ngrohtë të barkut të nënës: kur fëmija vjen në jetë, gjithçka ndryshon për të!

Read more:
 
Fëmijët e parakohshëm: a mund të mbijetojnë?

Nëse një fëmijë lind para javës së 37-të pas konceptimit, quhet i parakohshëm. Fëmijët e parakohshëm janë nën peshë. Fëmijët nën peshë quhen ata që lindin me një peshe nën 2500 gram. Duhet patur parasysh se përveç fëmijëve të parakohshëm, edhe fëmijë që lindin pas një periudhë të plotë shtatzanie domethënë , pas 38 javësh pas konceptimit, mund të jenë nën peshë.

Read more:
 
Si të mirëpresim foshnjat!

Si të mirëpresim foshnjat!

Një artikull shkruar nga Eriselda Devishi, psikologe klinike dhe mami e një vajzë të mrekullueshme.

 

Të jesh nënë është një ndër kënaqsitë më të mëdha që jeta mund ti ofroj një gruaje. Ky rol ngjall te ne ndjenja që më parë ndoshta nuk i kemi zbuluar te vetja. Fytyra e vogël që ndodhet në momentin e parë para nesh na bënë menjëhere të harrojmë proçesin e vështirë të lindjes. Mirëpo kjo gjë kaq e mrekullueshme që po na ndodh në jetë shoqërohet dhe nga ndjenja të forta frike dhe pasigurie për prindrit e rinj e sidomos për nënat e reja të cilat duhet të shkëputen terësisht për një periudhë kohe nga rutina e zakonshme, për tu përqëndruar te foshnja, mirqënia fizike dhe psikologjike e së cilës është e varur krejtësisht nga ne . Një mori pyetjesh na vijnë në mëndjen tonë: Çarë duhet të bëjmë? Çfarë mënyre ushqyerje është më e përshtatshme për fëmijën tonë? Si duhet të sillemi me të kur qan? Të gjitha këto pikpyetje e shumë të tjera kanë qënë në kokën time si nënë e re dhe si nënë e si psikologe jam munduar t’iu jap një përgjigje duke luftuar mes dy pozicioneve, mes asaj që DUA dhe DUHET.

Read more:
 
Prev12Next

Kalendari i shtatzanisë

Imazhe

JoomGallery not installed

Regjistrohu / Login

Shikoni faqen tone ne

Na kontaktoni